Kruiden en veiligheid blijft een lastig en soms zelfs gevoelig onderwerp om over te praten. Vooral omdat de meningen zo ontzettend ver uiteenlopen over het gebruiken van kruiden.
Hoe zit dat nu?
Gek genoeg hebben we geen eenduidig antwoord op deze vraag. Zet 100 herboristen, kruidenvrouwen en mannen in een ruimte en je krijgt 100 verschillende antwoorden. Toch willen we je wel een aantal richtlijnen meegeven om veilig te kunnen werken met kruiden en om dat te kunnen doen begin ik met een stukje uitleg over inhoudsstoffen
Inhoudsstoffen:
Elke boom, struik, plant of kruid, en vaak ook elk afzonderlijk deel, bevat zijn eigen unieke stoffen. We noemen dit ook wel inhoudsstoffen. Elk inhoudsstofje vervult een rol voor de plant zelf of het ecosysteem waar deze in groeit. Deze inhoudsstoffen kunnen ook voor ons een rol vervullen.
Veel kruiden zitten vol met vitamines en mineralen. Brandnetel bevat bijvoorbeeld veel ijzer, silicium en calcium en Rozenbottel veel vitamine C.
Zo zijn er nog vele andere stoffen, zoals slijmstoffen die de maag of een zere keel kunnen verzachten.
Bitterstoffen die de spijsvertering kunnen bevorderen, etherische olien die naast een krachtige werking ook veel geur en smaak geven.
Maar ook gifstoffen, een verzamelnaam voor al die stoffen die niet heilzaam zijn voor ons mensen en dieren.
Er zijn veel groenten die, naast heilzame stoffen, ook stofjes bevatten die minder gezond of zelfs schadelijk zijn. Doorgaans merk je er weinig van, omdat we er simpelweg niet genoeg van eten om er ziek van te worden.
Zo is het ook een beetje met kruiden en de reden dat we dit vertellen, is om de veiligheid van het gebruik van kruiden in perspectief te plaatsen. Je moet er bewust mee omgaan en weten dat het gebruik van kruiden ook risico’s met zich mee kan brengen. Maar dat geldt eigenlijk voor alles wat we eten en drinken, niet alleen voor kruiden.
Net als met voeding, hangt het er met kruiden vaak vanaf hoeveel je er van binnenkrijgt en hoe geconcentreerd een middel is.
Brandnetel
Neem bijvoorbeeld Brandnetel. Als je het hele kruid eet, bijvoorbeeld in een lekker soepje, dan zal Brandnetel vooral gezond zijn dankzij een flinke hoeveelheid vitamines en mineralen. Drink je af en toe eens een kopje Brandnetelthee, dan geldt hetzelfde. Ga je nu een Brandnetelkuur doen, waarbij je 3x daags een kop thee drinkt, dan zul je merken dat hij vochtafdrijvend en reinigend werkt, dat je veel naar de wc moet en dat je hele systeem aan het werk gezet wordt.
Maar we kunnen van Brandnetel ook een tinctuur maken. Hierbij laten we het kruid 6 weken trekken in alcohol om zoveel mogelijk inhoudsstoffen uit het kruid te halen. Dit middeltje is zo sterk dat je maar een paar druppels nodig hebt om dezelfde werking te hebben.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.